«اکونگار» گزارش میدهد
روزنه امید برای کارگران شرکتهای پیمانکاری / تحلیلی بر رای ۳۱۸۸ دیوان عدالت اداری
کارگران شرکتهای پیمانکاری امیدوارند که باتوجه به صدور رای ۳۱۸۸ دیوان عدالت اداری حقوق آنها به عدالت کاری و قانونی نزدیکتر شود و بعد از این وضعیت به روال عادی بازگردد البته در این مورد نگرانیهایی هم وجود دارد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
بهگزارش اکونگار: درکنار همه چالشهای جامعهکارگری وضعیت کارگران حوزه نفت و گاز پتروشمی را باید در کنار وضعیت کارگران معدن و بسیاری دیگر از کارگرانی که از عدالت مزدی و قانونی برخوردار نسیتند قرار دهیم. وضعیت دشوار کار و زندگی و البته با حقوق و مزایایی شاید پایینتر از عدالت به آنها پرداخت میشود. آب اما از سرچمعه گلآلود است و آنجایی که در وضعیت شرکتهای پیمانکاری وابسته به دولت ابهامات بسیاری وجود دارد. ذات شروع بهکار این شرکتها قرار برود به کوچکشدن دولت کمک کند ولی بهنوعی در چرخه کار ایران رشد کرده که هرجایی اسم شرکتهای پیمانکاری برده میشود احتمالا حاشیههای کارگری هم مطرح میشود مانند شرکتهای حوزه نفت و گاز و پتروشیمی که حقوق کارگران را طبق قانون کار رعایت نمیکنند.
در سالهای اخیر تعداد اندکی از نمایندگان مجلس در کنار فعالان صنفی و کارگری تلاش میکنند تا واسطه بین دولت و کارگران را حذف کند تا هم هزینههای دولت مشخص شود و هم اینکه کارگران طعم شیرین عدالت را بچشند ولی هربار به سدتاریک مافیای شرکتهای پیمانکاری برخورد میکنند. در ادامه این گزارش به روزنهای اشاره خواهیم کرد که شاید بتواند گره از کار فرو بسته طیف گستردهای از کارگران را باز کند. با صدور رای شماره ۳۱۸۸ دیوان عدالت اداری فعالان کارگری آینده را با بیموامید نگاه میکنند و همانطوری که در این گزارش اشاره خواهیم کرد نگرانیها همچنان ادامه خواهد داشت.
کارگران این حوزه در ماههای اخیر همواره دست به تجمع زدند و در این مورد به مطالباتی مانند «دستمزد»، «قرارداد»، «بیمه»، «ایمنی» و «ناعدالتی» اعتراض دارند همچنین این کارگران به عدم نظارت دقیق دستگاههای نظارتی همواره انتقاد داشتهاند و معتقدند صدایشان شنیده نمیشود. یکی از مطالبات این کارگران بازگشت به کار نمایندههای اخراجی کارگران همچنان پابرجا مانده است.
رای ۳۱۸۸
طبق گزارشات منتشر شده در فضای مجازی باتوجه به رای شماره ۳۱۸۸ دیوان عدالت اداری که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد، از سوی وزیر نفت برای اجرا به ۴ شرکت بزرگ نفتی کشور ابلاغ شد. این رای مبنای محاسبهی مزایای اقلیمی و متغیرهای حقوق اعم از «اضافه کار» و نوبت کار را مزد دانسته نه مزد مبنا و تاکید دارد که « نحوه محاسبه اضافه کاری و نوبت کاری و جمعه کاری و شب کاری قطعاً بر اساس مزد مبنا نیست». به این ترتیب، تمام دستمزد کارگر مبنای محاسبه مزایای مزدی مثل اضافهکاری و جمعهکاری قرار میگیرد.
باتوجه به این توضیح میتوانیم امیدوار باشیم این رای در صورت اجرا میتواند منجر بهافزایش دریافتی کارگران شود اما کارگران پیمانکاری نفتوگازوپتروشیمی نگراناند که این رای نیز مانند آرای قبلی از جمله لزوم اجرای عادلانه «طرح طبقهبندی مشاغل»، از سوی شرکتهای پیمانکاری به خصوص پیمانکاریهای دست چندم نادیده گرفته شده و اجرایی نشود.
کارگران کدام شرکتها در صف اعتراضات هستند؟
کارگران نفتوگازوپتروشیمی طی ماههای اخیر تجمعاتِ زیادی داشتهاند. از جمله میتوان به تجمع «کارگران شرکت فرآب در پتروشیمی اصفهان»، «کارگران پیمانکاری پتروشیمی شرکت ارغوانگستر ایلام»، «کارگران پتروشیمی دماوند»، «کارگران نفت و گاز گچساران»، «کارگران پروژهای سایتهای 1 و 2 و 3 پتروپالایش»، «کارگران شرکتهای پایندان»، «اکسیر صنعت و IPMI در فاز ۱۴ کنگان»، «کارگران پیمانکاری شرکت کیانسازه»، «کارگران پیمانکاری پارس جنوبی» و برخی دیگر از کارگران نفت و گاز و پتروشیمی اشاره کرد.
برای خواندن اطلاعات بیشتر از وضعیت کارگران این حوزه اینجا کلیک کنید.