اتفاق تکاندهنده در بازار گوشت/قدرت پایین خانوار خرید گوشت را اقساطی کرد
در روزهای اخیر قیمت گوشت قرمز دوباره گران شد. این درحالی است که قدرت خرید مردم به طور چشمگیری کاهش یافته است.
به گزارش اکونگار به نقل از تابناک، روزهای اخیر قیمت گوشت قرمز جهش ۱۰ تا ۱۵ هزارتومانی پیدا کرد؛ این امر از یکسو به سیاست کاهش توزیع گوشت تنظیم بازاری در نیمه دوم سال برمی گردد و ازسویی دیگر تعطیلات پی درپی هفته گذشته و سرمای هوا موجب شد تا سازمان دامپزشکی به دامداریها مجوز انتقال گوشت ندهد و توزیع گوشت با مشکل روبه رو شود.
رصد بازار نشان میدهد، فیله گوسفندی در رده گران قیمتترین نوع گوشت قرمز، به ازای هر کیلوگرم یک میلیون و ۷۵۰ هزار تومان شده است و قیمت ران گوسفندی ۶۳۰ هزار تومان، ماهیچه گوسفندی ۹۸۰ هزار تومان و گوشت خورشتی گوسفند بدون استخوان و بدون چربی یک میلیون و ۳۵۰ هزار تومان به خریداران فروخته میشود.
نیم نگاهی به وضعیت قیمتی گوشت قرمز نشان می دهد، قیمتها هیچ تناسبی با قدرت خرید مردم ندارد و این ماده پروتئینی خیلی وقت است که از سفره بسیاری از خانوادهها پرکشیده و مردم مرغ یا پروتئینهای گیاهی مانند سویا و حبوبات را جایگزین گوشت کردهاند. بسیاری دیگر از مردم نیز به دلیل عدم توان خرید به دنبال خرید اقساطی گوشت و مرغ هستند.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در شش ماهه نخست امسال، تنها ۱۹۴ هزار تن گوشت در کشتارگاههای کشور تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۲۴ درصدی داشته است. این کاهش تولید در کنار محدودیتهای واردات، تأمین نیاز بازار را دشوارتر کرده است و قیمتها را در بازار افزایشی کرده است.
علیاصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی، در خصوص علت گرانی گوشت درروزهای اخیر به تابناک گفت: هفتهای که گذشت به دلیل تعطیلات همه ادارات سازمان دامپزشکی که در هر استان به دامداریها مجوز برای انتقال گوشت میدهد به دلیل تعطیلی مجوزها صادر نشده است. از طرف دیگر سرمای شدید هوا و مشکلات حمل و نقل آمدن دام به تهران را مختل کرد.
گوشت به اندازه کافی است/توان مردم کاهش یافته
ملکی افزود: از اول دی ماه روال انتقال دام به تهران از سر گرفته شده و به حالت عادی بازگشت، میزان عرضه گوشت به حد کافی وجود دارد به خصوص در استان کردستان که اغلب گوشت مورد نیاز برای تهران از این استان تامین میشود به مقدار کافی گوشت دپوشده و مشکلی برای تامین بازار داخل وجود ندارد.
وی درخصوص گرانیها و کاهش قدرت خرید مردم توضیح داد: گوشت گران شده و توان خرید مردم هر روز درحال کاهش است. بنابراین مشکل کمبود گوشت نداریم، اما بازار راکد شده است و تعداد خریداران به طور چشمگیری کاهش یافته است.
کمک گوشت وارداتی به گوشت داخلی؟
این مقام مسئول درمورد احتمال واردات گوشت گفت: وزارت جهاد کشاورزی و امور پشتیبانی امور دام بازار را رصد کرده و اگر به این نتیجه برسند که قیمت گوشتهای تولید داخل گران است و مردم قدرت خرید ندارند، ممکن است مقداری گوشت به کشور وارد کنند. البته برای شرایط بحرانی مانند برف، زلزله و سیل همواره ذخایر استراتژیک کنار میگذارند تا بازار گوشت به تلاطم نیفتد.
به نظر میرسد سیاست کاهش واردات و عرضه گوشت تنظیم بازاری از یکسو و افزایش نرخ نهادههای دامی باتوجه به نوسانهای نرخ ارز و گران تمام شدن گوشت تولید داخل مصرف، سرانه گوشت قرمز را به نقطه بحرانی نزدیک کرده است و ادامه این روند باعث عدم دسترسی قشر بیشتری از مردم به این کالای ضروری میشود. این در حالی است که به نظر می رسد وزارت جهاد کشاورزی هم برنامه خاصی برای مدیریت بازار گوشت و مهار قیمتها در اختیار ندارد.