نمره مردودی نظام بانکی در بخش تسهیلات مسکن/ وام بانکها به کام کیست؟
شبکه بانکی طی هشت ماهه ابتدای امسال ۴۲۹۵ همت تسهیلات پرداخت کرده که در مقایسه با دوره مشابه پارسال ۲۴.۷ درصد افزایش داشته است. همچنین۱۰۰۱ همت از این تسهیلات به همراه بخشی از تسهیلات در قالب کارت های اعتباری معادل ۲۴.۳ درصد به مصرف کنندگان نهایی (خانوار) تعلق گرفته است.
به گزارش اکونگار، آمارهای منتهی به ۷ماهه سال ۱۴۰۰ نشان میدهد که بخش صنعت و خدمات ۷۸درصد از تسهیلات بانکی را به خود اختصاص دادهاند. از سوی دیگر بخش زمین و مسکن کمترین سهم(۷درصد) از کل پرداختیهای شبکه بانکی داشتند.
افزایش ۲۴درصدی تسهیلات پرداختی بانکها
بانک مرکزی هفته قبل آمارهای مرتبط با پرداخت وام بانکی در ۸ماه سال را منتشر کرد که بر اساس آن تسهیلات پرداختی بانکها طی هشت ماهه ابتدای سال ۱۴۰۳ مبلغ ۴۲۹۵۴.۳ هزار میلیارد ریال است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ ۸۵۱۳.۳ هزار میلیارد ریال (معادل ۲۴.۷ درصد) افزایش داشته است. از کل تسهیلات پرداختی، مبلغ ۳۲۹۴۳.۴ هزار میلیارد ریال معادل ۷۶.۷ درصد به صاحبان کسب و کار (حقوقی و غیرحقوقی) و ۱۰۰۱۰.۹ هزار میلیارد ریال معادل ۲۳.۳ درصد به مصرفکنندگان نهایی (خانوار) تعلق گرفته است.
تسهیلات پرداختی هشت ماهه ابتدای سال ۱۴۰۲ مبلغ ۳۳۳۴۱.۷ هزار میلیارد ریال بوده است که با در نظر گرفتن تعدیلات صورت پذیرفته توسط شبکه بانکی به مبلغ ۳۴۴۴۱.۰ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است.
شبکه بانکی در ۸ماه سال چقدر تسهیلات پرداخت کرد؟
سهم بیش از ۷۶درصدی کسبوکارها از تسهیلات پرداختی
سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در کلیه بخشهای اقتصادی طی هشت ماهه ابتدای سال ۱۴۰۳ مبلغ ۲۵۲۶۷.۴ هزار میلیارد ریال معادل ۷۶.۷ درصد کل تسهیلات پرداختی به صاحبان کسب و کار است. همچنین سهم تسهیلات پرداختی در قالب خرید کالای شخصی توسط مصرف کننده نهایی (خانوار) مبلغ ۳۵۹۴.۳ هزار میلیارد ریال معادل ۳۵.۹ درصد از کل تسهیلات پرداختی به مصرف کنندگان نهایی (خانوار) است.
سهم تسهیلات پرداختی بابت تأمین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در هشت ماهه ابتدای سال ۱۴۰۳ معادل ۲/۱۰،۷۲۱ هزار میلیارد ریال بوده است که حاکی از تخصیص ۴۲.۴ درصد از منابع تخصیص یافته به سرمایه درگردش کلیه بخش های اقتصادی (مبلغ ۲۵۲۶۷.۴ هزار میلیارد ریال) است.
ملاحظه میشود از ۱۲۶۴۵.۱ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل ۸۴.۸ درصد آن (مبلغ ۱۰۷۲۱.۲ هزار میلیارد ریال) در تأمین سرمایه در گردش پرداخت شده است که بیانگر توجه و اولویتدهی به تأمین منابع برای این بخش توسط بانکها در سال ۱۴۰۳ است.
عدم تمایل بانکها به حمایت از بخش مسکن
بررسی آمارهای پرداخت تسهیلات توسط بانکها نشان میدهد که در ۸ماهه سال سهم بخش مسکن نسبت به سایر بخشهای اقتصاد کشور پایینتر است. به عبارت دیگر بانکها تمایلی به حمایت از بخش مسکن ندارند.
تخلف بانکها در اجرای ماده قانونی جهش تولید مسکن
بر اساس ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن، بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی موظف هستند حداقل ۲۰ درصد از تسهیلات پرداختی سالانه خود را به بخش مسکن اختصاص دهند، اما طبق آمار این رقم کمتر از ۷درصد است.
براساس بررسیهای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ۱۷ بانک در پرداخت وام مسکن تخلف کردهاند و طرح نهضت ملی مسکن سهمی از وامهای شبکه بانکی ندارد.
طبق اعلام کمیسیون اقتصادی مجلس، بانکهای متخلف حاضرند ۲۰ درصد جرائم برای پرداخت نکردن تسهیلات مسکن بدهند، اما به مردم وام نداده تا طی ۱۰ تا ۱۵ سال پولشان برگردانده شود.