پرداخت بیش از ۵۰درصد هزینه‌های درمان توسط مردم

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه هم اکنون پرداختی از جیب مردم در حوزه سلامت بالای ۵۰ درصد است که طبق قانون باید به زیر ۳۰ درصد برسد، تاکید کرد: برای کنترل این وضعیت و اجرای سایر برنامه‌ها از جمله کنترل بیماری‌های غیرواگیر ناگزیر از اجرای برنامه پزشکی خانواده هستیم.

به گزارش اکونگار به نقل از ایسنا، دکتر علیرضا رئیسی گفت: این یک خطای استراتژیک است که فقط وزارت بهداشت را متولی بحث جمعیت بدانیم. افزایش زاد و ولد و جمعیت یک عزم ملی و همکاری های گسترده بین بخشی می طلبد.

وی با اشاره به هشدارهای مقام معظم رهبری و تاکیدات ایشان در اولین دیدار با دولت چهاردم درباره جمعیت، اظهار کرد: شیب تند کاهش جمعیت کشور از دهه هفتاد به این طرف به گونه ای بود که طی ۱۰ سال از عدد ۶ فرزند به ۳ فرزند در خانواده‌ها رسیدیم در حالی که در هیج کشوری در دنیا سراغ نداریم که این کاهش در کمتر از ۲۵ سال صورت گرفته باشد. در برخی کشورها این روند ۷۰ سال طول کشید.

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان این که در دهه هشتاد از ۱۰ میلیون مادری که در سن باروری قرار داشتند، سالانه ۲ میلیون فرزند متولد می شد، بیان داشت: هم اکنون که ۲۳ میلیون خانم در سن باروری داریم ولی سالانه کمتر از ۱.۵ میلیون نفر نوزاد متولد می شود.

وی ابراز داشت: تا ۳۰ سال دیگر از هر سه ایرانی یک نفر سالمند خواهد بود و تا ۷۰ سال دیگر جمعیت ایران به کمتر از ۵۰ میلیون نفر خواهد رسید.

معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: برای افزایش جمعیت داشتن دو باور نزد همگان خیلی مهم است. یکی اینکه باور داشته باشیم کاهش جمعیت تهدید ایران است و باور دوم این است که عزم ملی و کار علمی می تواند این معضل را مرتفع کند.

تست رایگان و محرمانه HIV در مراکز بهداشتی

رئیسی در ادامه صحبت‌هایش همچنین با اشاره به راه اندازی پویش "من هم تست اچ آی وی می‌دهم"، اظهار کرد: این پویش صرفاً جنبه پیشگیری دارد و جای نگرانی نیست. افراد با مراجعه به تمام مراکز بهداشتی می توانند به صورت رایگان آزمایش اچ آی وی بدهند و پرونده آنان کاملا محرمانه خواهد بود.

وی بیماریابی در زمینه ایدز را گام مهمی در پیشگیری از شیوع این بیماری دانست و خاطرنشان کرد: مطابق تکالیف سازمان بهداشت جهانی باید همه کشورها در جهت تحقق سه عدد ۹۰ گام بردارند. یعنی ۹۰ درصد بیماریابی داشته باشند، ۹۰ درصد بیماران تحت درمان قرار گیرند و ۹۰ درصد این افراد هم درمان موثر دریافت کنند. کشور ما هم مانند بسیاری از کشورها در زمینه بیماریابی ایدز از برنامه ۹۰۹۰۹۰ عقب است و این پویش برای کمک به بیماریابی و پیشگیری است.

وضعیت بروز بیماری‌های تنفسی با سرد شدن هوا

وی در خصوص شیوع بیماری های تنفسی در آغاز فصول سرد سال، گفت: در فصل پاییز و تا حدودی زمستان معمولا بیماری های تنفسی تشدید می یابد که یکی از دلایل آن ویروس های فصلی است. یکی دیگر از عوامل مهم تشدید این بیماری ها آلودگی هوا در اثر وارونگی هوا در فصول سرد سال است که موجب مراجعه بیشتر مردم به اورژانس ها و شیوع بیشتر بیماری های ویروسی و تنفسی می شود.

رئیسی بیان کرد: البته مراجعه هموطنان به اورژانس ها و مراکز درمان سرپایی نسبت به سال قبل رشد چشمگیری نداشته و تقریبا آمار مانند سال های قبل است.

معاون بهداشت وزارت بهداشت اظهار داشت: البته افراد آسیب پذیر مانند سالمندان و افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند باید واکسن آنفلوآنزا بزنند. این واکسن روتین واکسیناسیون کشورها نیست و واکسیناسیون همگانی آن منطقی نیست و توصیه نمی شود. توصیه به زدن این واکسن پیش از پاییز به دلیل تولید آنتی بادی در بدن است وگرنه تزریق آن برای افراد پرخطر الان هم خالی از فایده نیست.

رئیسی در ادامه با اشاره به سویه‌های آنفلوآنزا و کرونا گفت: تلقی برخی از مردم از کرونا بودن ویروس آنفلونزا به دلیل این است که اگرچه زنجیره همه گیری بیماری کرونا پس از واکسیناسیون در دنیا قطع شده و به قدرت سابق نیست ولی به هرحال ممکن است سویه‌ای از آن هنوز وجود داشته باشد ولی این سویه‌ها ضعیف هستند چون مردم قبلا در قبال آنها واکسینه شده اند.

وی با بیان این که ویروس آنفلوآنزا هم ممکن است هر سال جهش یابد ولی به اندازه همه گیری قبلی کرونا خطرناک نیست، توصیه کرد افراد آسیب پذیر و پرخطر حتما مراقبت بیشتری از خود داشته باشند و از تجربیات فاصله گذاری، شستشوی دست ها و زدن ماسک در زمان همه گیری کرونا برای مهار بیماری کمک بگیرند.

معاون بهداشت وزارت بهداشت تاکید کرد: کسی که سرما خورده است رفتارهای بهداشتی زمان کرونا را انجام دهد و دانش آموز سرما خورده دو سه روز مدرسه نرود تا همکلاسی ها را بیمار نکند.

راه‌اندازی ۱۲ آزمایشگاه برای تشخیص پشه آئدس و تب دنگی در کشور

رییسی در خصوص تب دنگی نیز گفت: تب دنگی توسط پشه ای منتقل می شود که تفاوتهایی با پشه مالاریا دارد. این پشه داخل منازل هم می آید و به سموم و مه پاشی مقاوم است. تخم این پشه ۴۰۰ روز می تواند در یک جای خشک بماند و به محض بارندگی تبدیل به پشه شود. تخم پشه آئدس درون خود ویروس بیماری را دارد و این ویژگی ها مبارزه با پشه آئدس را پیچیده می کند.

وی با اشاره به شیوع زیاد تب دنگی در کشورهای همسایه شرقی ایـران تاکید کرد: استانها و شهرهای شمالی و شرقی باید نسبت به این بیماری هوشیارتر باشند. به عنوان مثال در چابهار انبار لاستیک ها محل مورد علاقه این پشه هاست. حتی آبی که از زیر کولرها می چکد می تواند محل رشد پشه آئدس باشد.

وی بهسازی و بهداشت محیط از رطوبت و زباله ها را مهم ترین راهکار مبارزه با تب دنگی برشمرد و خاطرنشان کرد: حتی بشقاب های زیر گلدان ها که مرطوب هستند می تواند محل زیست پشه آئدس باشد بنابراین بهسازی محیط از منازل تا مکان های مختلف شهرها و روستاها باید مورد توجه ویژه قرار گیرد تا غفلت از تب دنگی کشور را با هزینه های سنگین مواجه نکند.

معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به راه اندازی ۱۲ آزمایشگاه برای تشخیص پشه آئدس و تب دنگی در کشور، گفت: توصیه می کنیم افراد و نهادها برای مهار این بیماری بهسازی محیط را اولویت خود قرار دهند.

هشدار مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها

رئیسی در بخش دیگری از سخنانش پویش مقاومت میکروبی را مورد اشاره قرار داد و گفت: مقاومت باکتری ها به آنتی بیوتیک ها که در اثر مصرف بی رویه و خودسرانه این نوع داروها به وجود آمده، معضلی جهانی است و اگر درباره این مقاومت هشدار داده نشود در آینده یک بیماری ساده که با یک آموکسی سیلین قابل درمان بود با نسل دوم و سوم آنتی بیوتیک ها هم قابل درمان نخواهد بود.

وی افزود: آموزش پزشکان و مردم و جلوگیری از تجویز آنتی بیوتیک ها خارج از پروتکل‌هایی که به بیمارستان ها ابلاغ شده و عدم فروش آنتی بیوتیک ها به مردم در داروخانه ها بدون نسخه پزشک از مهم ترین راهکارهای پیشگیری از مقاومت میکروبی هستند.

تشکیل ستاد ملی برنامه پزشکی خانواده؛ بزودی

معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص اجرای برنامه پزشکی خانواده نیز گفت: این برنامه جزو اسناد بالادستی است و در قانون برنامه هفتم هم آمده است. رییس جمهور هم بر اجرای آن تاکید ویژه دارند. اگر زیرساخت های برنامه انجام شود اجرای برنامه پزشکی خانواده، در ساماندهی نظام سلامت کشور بسیار موثر خواهد بود.

وی ادامه داد: مدل اجرایی این برنامه را آماده شده و بزودی ستاد ملی برنامه پزشکی خانواده تشکیل می شود. در این طرح برای هر ۳ هزار نفر یک پزشک و دو مراقب سلامت که یک نفر از آنان ماما خواهد بود تعیین شده است.

وی تصریح کرد: افرادی که از طریق نظام ارجاع در این سیستم قرار می گیرند باید هزینه های آنان ساماندهی شده و کاهش یابد و افرادی که نمی خواهند از این برنامه استفاده کنند از پوشش بیمه ای برنامه برخوردار نخواهند شد.

معاون بهداشت با بیان این که حداقل ۶۰ هزار پزشک عمومی فعال در کشور داریم که برای اجرای این برنامه به ۳۰ هزار پزشک عمومی نیاز هست، بنابراین منابع انسانی برنامه قابل تامین است، گفت: آنچه مهم است این است که منابع مالی برنامه که برای اجرای کامل آن در سطوح یک تا سه بالغ بر ۱۵۰ تا ۱۶۰ همت خواهد بود، تامین شود تا برنامه را بتوان علاوه بر روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر که هم اکنون اجرایی شده، در تمام کشور اجرا کرد.

بدون تامین کامل بودجه، برنامه پزشکی خانواده قابل اجرا نیست

رییسی با بیان این که تا تامین کامل بودجه برنامه پزشک خانواده قابل اجرا نیست، بیان کرد: جلساتی با مجلس و سازمان برنامه در این زمینه داشته ایم و امیدواریم بودجه برنامه در مجلس که هم اکنون مشغول تصویب بودجه کشور هستند، تصویب شود.

سهم بیش از ۵۰ درصدی جیب مردم در پرداخت هزینه‌های سلامت

وی با بیان اینکه هم اکنون پرداختی از جیب مردم بالای ۵۰ درصد است که طبق قانون باید به زیر ۳۰ درصد برسد، تاکید کرد: برای کنترل این وضعیت و اجرای سایر برنامه ها از جمله کنترل بیماری های غیرواگیر ناگزیر از اجرای برنامه پزشکی خانواده هستیم.

معاون بهداشت وزارت بهداشت تصریح کرد: در سازمان تامین اجتماعی، بیمه سلامت، نیروهای مسلح و خود وزارت بهداشت منابع مالی کم نیستند و با برنامه ریزی و ساماندهی منابع و تخصیص اعتبارات لازم می توان بودجه اجرای کشوری پزشکی خانواده در تمام سطوح را فراهم کرد.

بنابر اعلام وزارت بهداشت، رییسی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت می‌کرد، راه اندازی سامانه یکپارچه الکترونیک نظام سلامت را گام بسیار مهمی در اجرای پزشکی خانواده در کشور دانست و گفت: مشکل فعلی ما این است که بهداشت، درمان، دارو و بخش خصوصی جزایر جدا از هم هستند و جلسات مختلفی برای تجمیع آن ها در این سامانه و ایجاد یک درگاه ملی برگزار شده و خوشبختانه توانمندی لازم برای این کار در کشور وجود دارد.

ممنوعیت توزیع داروی سقط جنین در داروخانه‌ها

وی در ادامه در پاسخ به پرسشی در خصوص تخلفات در فضای مجازی همچون فروش داروهای سقط جنین، تبلیغ جراحی‌های زیبایی، تتو و مواردی از این قبیل، گفت: به هیچ وجه داروی سقط جنین در داروخانه‌های کشور توزیع نمی شود و تخلفات در این زمینه زیرپله‌ای و از مکان‌های دیگر همچون فضای مجازی صورت می‌گیرد که نیاز به ورود مراجع ذیربط و دستگاه قضایی است. در خصوص تخلفات دیگر وزارت بهداشت نظارت می کند ولی برخورد با تخلفات کار پلیس فتا و دستگاه قضایی است.

از دیگر رسانه ها
دیدگاه