تحریم شرکتهای هواپیمایی از سوی آمریکا
وزارت امور خارجه آمریکا شرکت هواپیمایی ایران ایر را در تداوم تشدید تحریم های ضد ایرانی به بهانه ادعای ارسال موشک های ایران به روسیه برای بکار گیری در جنگ علیه اوکراین تحریم کرد.
به گزارش اکونگار به نقل از ایرنا، وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی در بیانیه ای اعلام کرد: وزارت خارجه امروز برای محدود کردن فعالیتهای بیثباتکننده ایران، از جمله انتقال موشکهای بالستیک به روسیه، که تشدید جدی در حمایت از جنگ غیرقانونی روسیه علیه اوکراین است، وارد عمل می شود.
وزارت خارجه آمریکا مدعی شد: گسترش مشارکت نظامی ایران و روسیه امنیت اروپا را تهدید میکند و نشان میدهد که چگونه نفوذ بیثباتکننده ایران به فراتر از خاورمیانه موجب تضعیف امنیت در سراسر جهان می شود.
وزارت خارجه دولت جو بایدن افزود: ایالات متحده آمریکا به استفاده از تمام ابزارهایی که در اختیار دارد برای ایجاد اختلال و مقابله با صادرات تسلیحات ایران، با تمرکز ویژه به ارسال تسلیحاتی که از جنگ روسیه علیه اوکراین حمایت می کند، ادامه خواهد داد.
کلاف سردرگم آزادسازی قیمت بلیت هواپیما/ سوددهی ایرلاینها در خطر است؟
وزارت خارجه آمریکا گفت: اقدامات تحریمی امروز بر اساس تحریمهای قبلی از جمله در فوریه ۲۰۲۴، اکتبر ۲۰۲۳، می ۲۰۲۳، دسامبر ۲۰۲۲، علیه نهادها و اشخاصی است که همکاری ایران و روسیه را تسهیل میکنند.
وزارت خارجه آمریکا اضافه کرد: « وزارت خارجه آمریکا شرکت هواپیمایی ایران ایر را برای مشارکت مادی در عرضه، فروش، یا انتقال مستقیم یا غیرمستقیم سلاح یا کالای مرتبط از ایران یا به مقصد این کشور تحریم می کند.»
وزارت خارجه آمریکا مدعی شد: «عوامل ایرانی از ایران ایر برای تسهیل خرید کالاهای حساس با منشاء غربی از طرف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی قدس سپاه پاسداران از طریق مسیرهای مستقیم اروپا به ایران استفاده میکنند.این شرکت در موارد متعدد کالای حساس برای برنامه پهپادی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منتقل کرده است.»
وزارت خارجه آمریکا در ادامه ادعاهای خود افزود: « ایران ایر عنصر کلیدی شبکه اشاعه غیرقانونی تسلیحات ایران را تشکیل میدهد که این کشور را قادر میسازد کالای حساس و با کاربرد دوگانه غربی را برای استفاده در توسعه پهپادها، که برخی از آنها برای استفاده در اوکراین در اختیار روسیه قرار گرفته اند، خریداری کند.»
وزارت خارجه آمریکا همچنین دو شرکت روس را به بهانه انتقال پهپادهای ایرانی تحریم کرد. این دو شرکت شامل Vafa wholesale و Sea Service companyمی شوند. آمریکا کشتی های وابسته به این دو شرکت را به عنوان دارایی مسدود شده اعلام کرده است.
پیش از این، وزارت خزانه داری آمریکا در تداوم سیاست تشدید تحریم های ضد ایرانی و دوگانه دیپلماسی و فشار، ۲۰ فرد، نهاد و کشتی شامل ۱۰ فرد، ۶ نهاد و ۴ کشتی در ایران و روسیه را به بهانه ادعای ارسال موشک از سوی تهران به مسکو برای بکارگیری در جنگ علیه اوکراین تحریم کرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، وزارت خزانه داری آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی اعلام کرد: امروز، در واکنش به حمایتهای نظامی مداوم ایران از روسیه که شامل تحویل اخیر موشکهای بالستیک، به مسکو برای جنگ تجاوزکارانهاش به اوکراین می شود، دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا ۱۰ فرد و ۶ نهاد مستقر در ایران و روسیه را تحریم می کند و چهار کشتی که در تحویل قطعات تسلیحاتی و سامانه های تسلیحاتی ایران به روسیه از جمله پهپاد و موشک های بالستیک با برد نزدیک نقش دارند را مسدود می کند.
وزارت خزانه داری آمریکا افزود: در اواخر سال ۲۰۲۳، ایران و روسیه قراردادی برای تامین صدها موشک امضا کردند. در تابستان ۲۰۲۴، پرسنل نظامی روسیه در مورد استفاده از این موشک های های بالستیک پروژه ۳۶۰ ایران توسط پرسنل ایرانی آموزش دیدند و از اوایل سپتامبر ۲۰۲۴، روسیه اولین محموله این موشک ها را از ایران دریافت کرد.
این نهاد آمریکایی اضافه کرد: همزمان با این تحریم ها، شرکای بینالمللی در حال اعلام تدابیری هستند که اجازه نمیدهد شرکت هواپیمایی ایران ایر در آینده در حریم هوایی آنها فعالیت کند و در حال پیگیری شناسایی افراد، نهادها و کشتیهای مستقر در ایران و روسیه هستند که در انتقال کمکهای مرگبار ایران به روسیه نقش دارند.
نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد روز جمعه به وقت محلی در پاسخ به سوالات درباره گزارش های ادعایی مبنی بر ارسال موشکهای بالستیک به روسیه، گفت: «موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال منازعه اوکراین هیچ تغییری نکرده است. ایران ارسال کمک نظامی به طرفین درگیر که موجب گسترش خسارات انسانی و زیرساختها، و همچنین فاصله گرفتن از گفتگوهای آتشبس میشود را امری غیرانسانی میداند؛ بنابراین، نهتنها خود چنین اقدامی نمیکند بلکه کشورهای دیگر را نیز به توقف ارسال سلاح به طرفین درگیر در منازعه دعوت مینماید.»
سفیر ایران در سازمان ملل نیز با رد اتهامات «بی اساس و گمراه کننده» آمریکا، انگلیس و فرانسه در خصوص نقش تهران در مناقشه اوکراین،گفت: ایالات متحده و همپیمانانش نمیتوانند این واقعیت غیرقابل انکار را کتمان کنند که ارسال سلاحهای غربی و پیشرفته به ویژه از سوی ایالات متحده آمریکا، جنگ اوکراین را طولانی کرده و به غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی آسیب وارد کرده است.
امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل روز چهارشنبه به وقت محلی در نامه ای به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل و نیز رئیس شورای امنیت افزود: بنابراین، هرگونه ادعایی مبنی بر دخالت ایران در فروش، صادرات یا انتقال تسلیحات به فدراسیون روسیه و نقض تعهدات بینالمللی خود کاملاً بیاساس بوده و بهطور قاطع رد میشود. ایران بار دیگر بر تعهد خدشهناپذیر خود به رعایت حقوق بینالملل بشردوستانه تأکید میورزد.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل اضافه کرد: برخلاف ادعای نماینده ایالات متحده، در واقع این ایالات متحده است، نه ایران، که حامی و مروج اصلی تروریسم در منطقه و جهان میباشد. ایالات متحده در صدر حامیان رژیم اسرائیل، خطرناکترین رژیم تروریستی جهان، قرار دارد. نمایندگان فرانسه و بریتانیا ادعاهای نادرست خود را به اشتباه ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل (۲۰۱۵) مطرح کردند، در حالی که نماینده ایالات متحده نیز علاوه بر طرح همان ادعاهای نادرست، جمهوری اسلامی ایران را به حمایت از تروریسم متهم نمود. این اتهامات گمراهکننده، کاملاً بیاساس بوده و قویاً مردود اعلام میگردد.
سفیر ایران در سازمان ملل در این نامه گفت: جمهوری اسلامی ایران این اتهامات را صرفاً بازتاب برنامههای سیاسی محدود و کوتهبینانه این سه عضو دائم شورا، که هدف آن تأمین منافع سیاسی خودشان است، میداند؛ امری که با سابقه عملکرد آنها در شورای امنیت نیز کاملاً آشکار است.مضحک است که درست سه کشوری که بهطور مستقیم در مناقشه اوکراین درگیر و بهطور چشمگیری به تشدید آن از طریق تأمین سلاحهای پیشرفته کمک کردهاند، وقیحانه چنین ادعاهای بیاساسی را علیه کشورم مطرح کردهاند. ایالات متحده و همپیمانانش نمیتوانند این واقعیت غیرقابل انکار را کتمان کنند که ارسال سلاحهای غربی و پیشرفته، بهویژه از سوی ایالات متحده، جنگ اوکراین را طولانی کرده و به غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی آسیب وارد کرده است.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل اداماه داد: همانطور که در موارد متعدد از جمله در نامه مورخ ۳۰ ژوئیه ۲۰۲۴ (S/۲۰۲۴/۵۸۰) ذکر شده است، قطعنامه ۲۲۳۱ هیچ ارتباطی با مناقشه اوکراین ندارد. علاوه بر این، جمهوری اسلامی ایران بهطور مستمر به تعهدات خود پایبند بوده و متعهد به انجام آنها باقی میماند.بنابراین، هرگونه ادعایی مبنی بر دخالت ایران در فروش، صادرات یا انتقال تسلیحات به فدراسیون روسیه و نقض تعهدات بینالمللی خود کاملاً بیاساس بوده و بهطور قاطع رد میشود. ایران بار دیگر بر تعهد خدشهناپذیر خود به رعایت حقوق بینالملل بشردوستانه تأکید میورزد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز ۱۸ شهریور گفت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران اوکراین تاکنون هیچگاه بخشی از این نزاع و درگیری نظامی و ادامه آن نبوده و همواره از راهکار سیاسی و گفتوگوهای دوجانبه برای پایان دادن به این بحران حمایت کرده است.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص ادعای ارسال موشک های بالستیک ایرانی به روسیه گفت: همانگونه که بارها تاکید گردید، جمهوری اسلامی ایران ضمن مخالفت با جنگ، از راهکار سیاسی برای حل و فصل اختلافات روسیه و اوکراین و پایان بخشیدن به درگیریهای نظامی حمایت میکند. همکاری های نظامی متعارف جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه سابقهای به مراتب قدیمیتر از تاریخ آغاز جنگ اوکراین دارد. این همکاریها در چارچوب توافقات دوجانبه و مبتنی بر نُرمها و حقوق بینالملل بوده و ارتباطی به بحران اوکراین ندارد.
شبکه خبری سی ان ان طی گزارشی به نقل از منابع نامشخص ادعا کرده بود که ایران موشک های بالستیک کوتاه برد را برای استفاده در عملیات نظامی در اوکراین به روسیه منتقل کرده است.
در همین حال دیمیتری پسکوف در واکنش به این گزارش ادعایی گفت: ما این گزارشها را رویت کرده ایم و چنین اخباری همیشه با واقعیت مطابقت ندارند. ایران شریک مهم ماست و در حال توسعه روابط تجاری و اقتصادی هستیم. همکاری ها و گفت و گوهایمان را در همه حوزه های ممکن و از جمله حساس ترین حوزهها توسعه داده و به این اقدام در راستای منافع مردم دو کشور ادامه خواهیم داد.