واکنش سرد بورس به تعیین نرخ خوراک پتروشیمیها
کارشناسان بازار سرمایه معتقدند ابهامات موجود در نرخ خوراک پتروشیمیها منجر به رشد کمرمق بورس در معاملات امروز شده است.
به گزارش اکونگار به نقل از فارس، صبح امروز و همزمان با اعلام رسمی نرخ خوراک پتروشیمیها توسط وزیر اقتصاد، صحبتهای بسیاری در رابطه با واکنش جدی و پرحرارت شاخص بازار سرمایه به این خبر میشد؛ اما بورس تهران امروز واکنش بسیار سرد و آرامی به این خبر نشان داد و همانطور که پیش بینی میشد با فشار فروش بیشتری همراه بود.
تقاضای ابتدایی معاملات امروز بورس با عرضه فروشندگان در نیمه دوم معاملات پاسخ داده شد و شاخص کل بخشی از رشد ابتدایی خود را پس داد.
به نظر میرسد که برخی از معاملهگران پس از کسب سودهای کوتاه به دنبال شناسایی سود هستند، البته بورس امروز با خبر مهمی نیز از سمت وزیر اقتصاد همراه بود که برخی دلیل افزایش عرضهها را همین موضوع میدانند.
مصوبه دولت در زمینه نرخ خوراک پتروشیمی همچنان مبهم
صبح امروز احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، مصوبه هیأت وزیران درباره نرخ خوراک پتروشیمی را در صفحه شخصی خود در فضای مجازی منتشر کرد. مطابق این مصوبه نرخ پایه خوراک گاز واحدهای پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم، از 5 هزار تومان کمتر نمیشود و از میانگین ماه قبل قیمت صادراتی گاز بیشتر نخواهد شد.
نرخ خوراک گاز واحدهای تولید متانول مشروط به تسویه بهای خوراک طی 3 روز پس از دریافت صورت حساب، معدل 95 درصد نرخ پایه تعیین میشود. نرخ سوخت گاز واحدهای پتروشیمی، پالایشگاهها، تلمبه خانهها و واحدهای احیای فولاد (به استثنای واحدهای کوره بلند) 45 درصد، واحدهای تولید سیمان 15 درصد و سایر واحدهای صنعتی 10 درصد نرخ پایه خوراک گاز تعیین میشود.
وجود بندهایی در این مصوبه، ابهامات جدیدی را برای سهامداران ایجاد کرد. در این نامه ذکر شده که با وجود برگشت نرخ خوراک به فرمول ۸ سال قبل، کف این قیمت نباید زیر ۵ هزار تومان باشد و سقف آن نیز نباید از میانگین نرخ گاز صادراتی در ماه گذشته پیشی بگیرد.
این اتفاق اگرچه نسبت به نرخ ثابت ۷ هزار تومانی بهتر است اما به دلیل مشخص نبودن قیمت گاز صادراتی ایران و همچنین نرخ تسعیر دلار، امکان محاسبه و پیشبینی سود شرکتها برای تحلیلگران میسر نیست. طبق برخی گفتهها، نرخ گاز صادراتی ایران به کشورهای مختلف، عددی بین ۱۵ تا ۲۰ دلار است که اگر آن را با دلار ۲۸۵۰۰ تومان در نظر بگیریم، عددی حدود ۵۷۰۰ تومان خواهد بود؛ اما برخی شنیدهها از احتمال آزادسازی نرخ دلار پتروشیمیها طی روزها و هفتههای آتی خبر میدهند.
در صورت چنین اتفاقی، احتمالا دلار نرخ خوراک نیز به حوالی ۳۸ هزار تومان افزایش خواهد داشت و سقف این نرخ را به حوالی 6700 تومان افزایش میدهد که همچنان میتواند تهدیدی برای برخی پتروشیمیها به خصوص متانولسازان باشد.
مولفههای موثر بر بازار سرمایه در هفتههای آینده
علی مومنی، کارشناس بازار سرمایه، گفت: بازگشت نرخگذاری گاز صنایع پتروشیمی به فرمول سابق از اصلی ترین عوامل رشد بازار است که توانست موجب ورود سرمایه به بازار شود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: اصلاح مجدد نرخ خوراک پتروشیمیها، مهمترین پارامتر تاثیرگذار بر معاملات فعالان بازار بود. با توجه به تخلیه هیجان این خبر در هفته گذشته، به نظر میرسد در هفته پیشرو این پارامتر نقش کمرنگتری در معاملات فعالان بازار داشته باشد.
وی افزود: این گونه استنباط میشود که همچنان انتظارات تورمی 6 ماهه دوم سال وزن بیشتری نسبت به هرگونه اخبار و شایعات کوتاهمدت دارد و این امر میتواند یکی از دلایل ادامه روند صعودی در معاملات هفته های آینده محسوب شود.
مومنی تاکید کرد: از دیگر مؤلفههای اثرگذار در هفته آینده زمزمههای تغییر نرخ ارز ۲۸۵۰۰ تومانی به نرخ ارز حواله یعنی حدود ۳۸۵۰۰ تومان است. که اگر این خبر تایید شود قطعا یک سیگنال بسیار پرقدرت برای بازار خواهد بود.
رشد کمجان شاخص های عملکردی بورس
در پایان معاملات روز شنبه، شاخص کل بورس هزار و 18 واحد نسبت به روز کاری گذشته بالاتر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 105 هزار و 702 واحد رسید. بازدهی این شاخص مثبت 5 صدم درصد بوده است.
شاخص کل هموزن بورس نیز با افزایش هزار و 172 واحدی در رقم 711 هزار و 680 واحدی ایستاد. بازدهی این شاخص نیز مثبت 16 صدم درصد بود.
شاخص کل فرابورس نیز با افت 42 واحدی به رقم 26 هزار و 353 واحد رسید. همچنین شاخص هموزن فرابورس با ریزش 263 واحد به سطح 128 هزار و 273 واحد رسید.
خروج پول حقیقی از بازار سرمایه
روز شنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام منفی شد و 576 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد.
امروز نماد شستا (شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی)، فملی (ملی صنایع مس ایران) و فولاد (فولاد مبارکه) بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند.
در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای فجر (فولاد امیرکبیر کاشان)، وصندوق (سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی) و سبهان (سیمان بهبهان) اختصاص داشت.
کاهش ارزش معاملات خرد بازار سهام
امروز ارزش معاملات کل بازار سهام به 12 هزار و 653 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 2 هزار و 105 میلیارد تومان بود که 17 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود.
ارزش معاملات خرد نیز با کاهش 11 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 5 هزار و 852 میلیارد تومان رسید.
افت ارزش صفهای خرید و فروش بورس
در پایان معاملات امروز، 289 سهم با رشد قیمت و 505 نماد نیز با کاهش قیمت روبرو شدند.
در معاملات شنبه، 63 نماد صف خرید داشتند و 63 نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با افت 4 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 354 میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با کاهش 6 درصدی به 382 میلیارد تومان رسید.
سرانه خرید اشخاص حقیقی نیز در پایان معاملات امروز به ۲۵.۷میلیون تومان و سرانه فروش حقیقیها به ۲۴.۲ میلیون تومان رسید.