«اکونگار » در گفتوگو با رانندههای معترض بررسی کرد
زمینگیری صنعت حمل و نقل کشور / دولت در نقش تماشاگر
رانندههای ایرانی بیش از ۱۰ روز است که در مرزهای غربی منتهی به ترکیه گیر کرده اند و با افزایش یکباره قیمت سوخت روبه رو شده اند و عبور آنها از مرز همچنان در ابهام است این درحالی است که دولت روند آهسته مذاکرات را ادامه می دهد.
بهگزارش اکونگار: چالشها و مشکلات رانندگان ماشینهای سنگین در ایران هر روز وارد فاز جدیدی میشود و در کنار بیاهمیتی مسوولان به شرایط حملونقل و کرایههایی که با واقعیت فاصله دارند حالا بیش از 10 روز است که رانندگان ایرانی در مرزهای غربی بهدلیل آنچه نوسانات یکباره قیمت گازوییل از سوی کشور ترکیه عنوان شده گرفتار شدهاند و باتوجه به شرایط موجود بین ایران و ترکیه مشخص نیست که راه برای آنها کی و چگونه باز خواهد شد. شرایط بهنوعی است که برخی از رانندگان معتقدند اگر شرایط همینطور ادامه داشته باشد شاید باید تردد به اروپا را فراموش کنیم، چون با این هزینهها حملونقل دیگر سودی نخواهد داشت. یکی از رانندگان حاضر در مرزهای غربی ایران که در انتظار ورود به ترکیه است به خبرنگار ما گفت که هزینهها آنقدر افزایش داشته که شاید باید حملونقل ایران زمینگیر شده توصیف کنیم. در ادامه به آخرین رایزنیهای مسوولان دولتی و استانی برای بازگشایی مرزها اشاره خواهیم کرد.
خروج از کشور را باید فراموش کنیم
«منوچهر»، فعال صنفی و یکی از رانندگان گرفتار در مرزهای غربی ایران که میگوید حساب روزها را از دست داده است در مورد آخرین وضعیتشان به خبرنگار «اکونگار» میگوید: «قرار بود که مانند همیشه از مرز ترکیه عبور کنیم ولی اکنون آنقدر پشت مرز ماندهایم که حساب روزها از دستمان در رفته است. بنابر اطلاعات ترکیه معافیت کامیونهای ایرانی از پرداخت مالیات سوخت هنگام خروج از ایران را لغو کرد و دلیل آن را رفتار متقابل عنوان کردهاند. با این اقدام آنکارا، خودروهای تجاری و کامیونهای ایرانی هنگام ورود به ترکیه باید به اندازه حجم باک سوخت خودرو، مالیات پرداخت کنند. من برای رساندن بار به بلغارستان 170 میلیون دریافت کردهام و حالا 270 میلیون هزینه رفتوآمدم میشود این 100 میلیون را چه کسی باید به من پرداخت کند؟»
او در همین مورد و با اشاره به سرگردانی رانندهها ادامه میدهد: «این اقدام دولت ترکیه موجب سرگردانی رانندههای ایرانی در مرز ایران و ترکیه شده است. باتوجه بهبرودت زیاد هوا و اینکه آیا میتوانیم بارها را در موعد مشخص تحویل دهیم نگرانیها را افزایش داده است. شنیدهها حاکی است که همزمان با توقف کامیونها در مرز بازرگان، گمرک پلدشت در مرز نخجوان هم برای تردد کامیونهای ترانزیت ایرانی مسدود شده است. فقط در مرز بازرگان بیش از هزار کامیون به همین دلیل متوقف شدهاند.»
این راننده با انتقاد از بیتفاوتی مسولان نسبت به وضعیت رانندهها اضافه میکند: «رانندههای ایرانی در برابر زورگویی دولت ترکیه در برف و سرمای منطقه مرزی، بیپشتیبان، بیامکانات، بلاتکلیف، رها و سرگردان هستند و دولتیها هم فقط تماشا میکند. پیش از این، مشکلات رانندگان در مرزهای ایران با افغانستان و پاکستان نیز مشاهده شده بود و اگر همینطور ادامه داشته باشد شاید نتوانیم از کشور خارج شویم. توجه داشته باشید که با این شرایط باید بگوییم حملونقل ایران در حال زمینگیر شدن است و فقط فعالیتهای صنفی و اعتراضات قانونی میتواند ما را نجات دهد.»
آخرین تلاشهای مسوولان برای بازگشایی
«فاطمه مقیمی»، رییس کمیسیون حملونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق بازرگانی ایران روز گذشته در همین مورد به خبرگزاری دانشجویان ایران گفت: «ترکیه تصمیم گرفته مابهالتفاوت قیمت سوخت را از رانندگان ایرانی دریافت کند. دلیل این وضعیت این است که ایران سالها بود که مابهالتفاوت قیمت سوخت را از رانندگان خارجی که وارد ایران میشدند اخذ میکرد و الآن ترکیه میخواهد عمل متقابل انجام دهد. در حال حاضر فقط به رانندگانی که مبلغ مابه التفاوت را پرداخت کنند اجازه ورود داده میشود. این مابهالتفاوت معادل ۲۷۰ لیر روی هر لیتر گازوئیلی است که رانندگان از ایران خارج میکنند. اما راننده فقط به اندازه هزینه سفر پول همراه خودش دارد و اگر این مبلغ را پرداخت کند دچار مشکل خواهد شد. شنیدهها حاکی از این است که در روزهای اخیر استاندار آذربایجان غربی نشستی برای حل مشکل رانندگان برگزار کردند که جزئیات آن باید از استانداری دریافت شود.»
او در همین مورد و با بیان اینکه این رانندگان فقط به ترکیه بار نمیبرند بلکه این مرز مسیر حرکت به سوی اروپا است، ادامه داد: «بهترین حالت این است که در مورد موافقت نامههای حمل و نقل جادهای که بین کشورها امضا میشود، به قید فوریت بازنگری شود. این وضعیت اول از همه به رانندگان به عنوان سرمایه انسانی آسیب میزند و مشکل بعدی این است که بارهای صادراتی یک هفته تا ۱۰ روز تاخیر در تحویل داشتهاند که این موضوع به صادرکنندگان آسیب میزند. باتوجه به توقف ۱۰ روزه کامیونها در مرز، وزارت راه باید به صورت عاجل در این حوزه اقدام کند. ما میدانیم که وزیر راه در این حوزه تلاش خواهند کرد، اما در حال حاضر زمان مهمترین فاکتور است.»