«اکونگار» به بهانه روز خبرنگار بررسی میکند
وضعیت حقوق خبرنگاران در کشورهای مختلف جهان/ دوام روزنامهنگاری چطور میسر میشود؟
بررسیهای بخش مطالعاتی رویترز مستقر در بریتانیا نشان میدهد که با وجود رشد شبکههای اجتماعی و مخاطرات آن برای شغل و دستمزد خبرنگاران، همچنان رسانههای معتبر مورد اعتماد بیشتر عموم مردم قرار دارند.
به گزارش اکونگار، رویترز در گزارشی وضعیت شغلی خبرنگاران و تهدید رشد فضای مجازی برای روزنامهنگاری را مورد بررسی قرار داده است.
در این پژوهش بررسی شده است که آیا جامعه رسانههای خبری با تغذیه پلتفرمها و شبکههای اجتماعی با محتوای کوتاه مخاطبان روزنامهها را به خود اختصاص خواهند داد؟ آیا این روند شغل روزنامهنگاری و دستمزد خبرنگاران را تهدید میکند؟
طی سالهای متمادی داشتن استانداردها برای خبر و تشکیل اتاق تحلیل و اخبار در روزنامهها یک ترفند برای جذب مخاطب بود، اما شیوع ویروسی شبکههای اجتماعی مسیر تولید محتوا را تغییر و به دنبال آن خطرات جدی برای این شغل و صحت اخبار به وجود آورده است.
در گذشته شغل خبرنگار به دلیل موقعیت استراتژیک و همچنین روزنامهنگاری به دلیل جایگاه تحلیل محوری از نظر دستمزد وضعیت مناسبی داشت، اما بررسیها نشان میدهد که افزایش شبکههای اجتماعی با وجود اینکه برای عدهای آماتور زمینه شغلی فراهم کرده، اما مشاغل خبرنگاری و روزنامهنگاری را با کاهش دستمزد مواجه کرده است.
بررسیها نشان میدهد که صنعت خبر به دلیل ترکیبی از افزایش هزینهها، ترافیک رسانههای اجتماعی و افزایش تصاعدی «اینفلوئنسرها» در شبکههای اجتماعی که بخش عظیمی از درآمدهای تبلیغاتی را به خود جذب میکنند، در حال افول است.
همچنین، پراکندگی رسانههای اجتماعی، بسیاری از خبرگزاریها را مجبور کرده تا منابع خود را به سمت تولید محتوای هدفمندتر در پلتفرمهای مختلف سوق دهند.
طی دو سال اخیر و با رشد شدید رسانههای اجتماعی، رسانههای بزرگ حدود 300 نفر از نیروی کار خود را اخراج کردهاند و حتی دستمزد خبرنگاران در این رسانهها به حالت رقابتی تبدیل شده است.
برای مثال خانواده شیناواترا یک تلویزیون اینترنتی فعال در حوزه سیاسی را 5سال بعد از فعالیت در ماه جولای به دلیل زیانی حدود 23میلیون دلار برای همیشه خاموش کردند. تعطیلی این رسانهها بحران کار و دستمزد برای خبرنگاران به وجود میآورد.
حتی رسانههای دیجیتال کوچکتر، که هزینههای پایینتری دارند، به سختی میتوانند با تولید محتوای امروزی به عنوان یک مدل تجاری دوام بیاورند.
پدیده شهروند خبرنگار در سالهای اخیر متوازن با رشد شبکههای اجتماعی رشد 100درصدی داشته و این موضوع روی دستمزد خبرنگاران با سابقه تاثیرگذاشته است، بسیاری از صاحبان رسانههای بزرگ معتقدند که با داشتن تحریریههای شلوغ و تعدد خبرنگاران تنها هزینهها رشد میکند و برای مدیریت منابع میتوان محتوای بیشتری در پلتفرمها به کمک شهروند خبرنگاران تولید کرد.
گزارش سالانه بخش مطالعاتی موسسه رویترز، مستقر در بریتانیا یک نظرسنجی در رابطه با وضعیت روزنامهنگاری را از میان 50رسانه برتر جهان انجام داده، نشان میدهد که اکثر رسانههای بزرگ با خطر کاهش درآمد مواجه هستند، اما همچنان صنعت خبر به دلیل سطح بالای اعتماد عمومی به همین رسانهها پابرجا مانده است.همچنان عموم مردم اعتقاد دارند که هرچه رسانه کمتر مورد اعتماد باشد، احتمال نشر اخبار کاذب در آن بالاتر است.
مهمترین هدف از این نظر سنجی و تحقیق این است که رسانههای بزرگ به همراه پلتفرمها و سرمایهگذاران از یافتهها برای کمک به مبارزه با اطلاعات نادرست استفادهکنند.