خبر خوش تامین اجتماعی برای فعالان استارتاپی

طبق اعلام مدیر کل امور بیمه‌شدگان سازمان تأمین‌اجتماعی، برای گسترش پوشش بیمه‌ای در میان شاغلان پلتفرمی قرار است اتاق اصناف اطلاعات مربوط به این گروه از شاغلان را با سازمان تأمین‌اجتماعی به اشتراک بگذارد.

به گزارش اکونگار به نقل از اکوایران؛ با شیوع ویروس کرونا در ایران، فعالیت استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکارهای مجازی قوت گرفت و تا جایی که صاحبان این کسب‌وکارها خواستار رسیدگی سازمان تامین اجتماعی نسبت به وضعیت بیمه‌ای شرکت‌های استارت‌آپی شدند.

پس از آن این سازمان در بخشنامه‌ای به مدیران کل تامین اجتماعی استان‌ها آنها را مکلف به رعایت مواردی کرد.

از جمله این موارد که در راستای حمایت از استارت‌آپ‌ها، شفاف‌سازی مقررات، ایجاد وحدت رویه و تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بود، بنا شد در رابطه با نحوه شمول و بیمه‌پردازی کارکنان مشمول قوانین کار و تامین اجتماعی شاغل در شرکت‌های کسب‌وکار فضای مجازی (استارت‌آپ‌ها) حداکثر مساعدت انجام شود.

از طرفی انجام بازرسی کارگاهی و بازرسی از دفاتر قانونی این گونه شرکت‌ها برابر ماده ۴۷ قانون تامین اجتماعی صورت بگیرد و صدور هرگونه مفاصاحساب بابت کد کارگاهی تخصیص داده شده و قراردادهای منعقده با رعایت مواد ۳۷ و ۳۸ قانون تامین اجتماعی امکانپذیر شود.

بر این اساس بازرسان سازمان مکلف شدند در هنگام انجام بازرسی کارگاهی از شرکت‌ها و موسسات کسب‌وکار فضای مجازی (استارت‌آپ‌ها)، ضمن کنترل کلیه کارکنان شاغل حاضر در کارگاه در صورت اعلام و تایید مراتب دورکاری تمام یا برخی افراد شاغل از سوی کارفرما یا نماینده قانونی وی، در صورتی که اسامی آنها در لیست ارسالی کارفرما و آخرین گزارش بازرسی کارگاهی درج شده باشد، نسبت به تایید اشتغال آنها اقدام کنند.

برای بیمه شاغلان فاقد رابطه مزد و حقوق بگیری شرکت‌های استارت‌آپی آمده بود که در مواردی که این شرکت‌ها فعالیتی را بر اساس قراردادهای پیمانکاری انجام می‌دهند، مقررات سازمان تامین اجتماعی همانند سایر مشاغل لازم الاجراست.

با توجه به این ابلاغیه مهدی شکوری، مدیرکل امور بیمه‌شدگان سازمان تأمین‌اجتماعی در جلسه‌ای با نمایندگان اتاق اصناف ایران که برای برنامه‌ریزی و یافتن راهکار مناسب جهت شناسایی و پوشش بیمه‌ای مشاغل پلتفرمی برگزار شد، اظهار کرده که ماهیت مشاغل در حال تغییر است و به‌ویژه بعد از همه‌گیری کرونا، شاهد گسترش فعالیت کسب‌وکارهای مجازی در همه جای جهان هستیم. در کشور ما نیز همگام با تحولات جهانی چنین تحولی را شاهد هستیم و پلتفرم‌های کسب و کار مجازی ماهیت شغل‌ها و شرایط کار را تغییر داده‌اند.

براساس اعلام روابط‌عمومی سازمان تأمین‌اجتماعی، شکوری گفته که متناسب با گستردگی فعالیت و تنوع مشاغل پلتفرمی، ضروری است که برای پوشش بیمه‌ای فعالان این حوزه مشارکت جدی بین دستگاه‌های ذیربط شکل گیرد و بر همین اساس ما در سازمان تأمین‌اجتماعی برای تعامل مؤثر با اتاق اصناف و اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی اعلام آمادگی کرده‌ایم. با توجه به گستردگی این نوع مشاغل، تعریف فرآیندی کامل و جامع برای همه فعالیت‌های این حوزه کاری است که تنها با همراهی حوزه‌های ذی‌ربط از جمله اتاق اصناف و اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی قابل انجام خواهد بود.

براساس اظهارات مدیرکل امور بیمه‌شدگان سازمان تأمین‌اجتماعی، به‌موجب اصل 29 قانون اساسی و سیاست‌های کلی تأمین‌اجتماعی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، برخورداری از تأمین‌اجتماعی حقی همگانی است اما با وجود گسترش نسبتاً مطلوب پوشش بیمه‌ای در جامعه، ارزیابی‌ها حاکی از آن است که هنوز حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد گروه هدف تحت‌پوشش بیمه نیستند.

شکوری تاکید کرده که سازمان تأمین‌اجتماعی هم از حیث مأموریت قانونی و هم برای ترمیم شکاف منابع و مصارف، باید برای گسترش پوشش بیمه برای همه آحاد مردم اقدام کند و هدف ما شناسایی گروه‌هایی است که تا کنون بیمه نشده‌اند و خواسته ما این است که اتاق اصناف در زمینه توسعه پوشش بیمه‌ای به ما کمک کنند.

اعلام آمادگی اتاق اصناف برای بیمه کسب‌وکارهای مجازی

داود مهموم، مدیر امور اتحادیه‌های کشوری اتاق اصناف نیز در این جلسه اظهار کرده که اتاق اصناف امور مربوط به حدود سه و نیم میلیون فعال صنفی را تحت پوشش قرار داده است و اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی نیز یکی از زیرمجموعه‌های مرتبط با این اتاق است. کسب‌وکارهای مجازی بسیار متنوع هستند و از شرکت‌های بسیار بزرگ تا شرکت‌های بسیار کوچک و کسب‌وکارهای خانگی را شامل می‌شوند. این کسب و کارها معمولاً فاقد مکان مشخص هستند اما دارای نماد الکترونیک اعتماد هستند که برای دریافت آن باید جواز کسب داشته باشند. باید برای تشویق این افراد در زمینه استفاده از خدمات تأمین‌اجتماعی برنامه‌ریزی شود.

به گفته مدیر امور اتحادیه‌های کشوری اتاق اصناف، برخی از شاغلان این حوزه دارای مکان صنفی هستند و همزمان در فضای مجازی نیز فعالیت دارند. بسیاری از فعالان این حوزه در شغل دومشان از پلتفرم‌ها استفاده می‌کنند یا بازنشسته هستند. برای افراد فاقد بیمه در این مشاغل ما آمادگی داریم که این افراد با راهکارهای تشویقی تحت پوشش بیمه قرار گیرند.

تشکیل کارگروه برای بیمه مشاغل مجازی

در این جلسه محمدرضا صوفی، مدیر حوزه ریاست اتاق اصناف ایران نیز اظهار کرده که بر اساس قانون نظام صنفی کشور مجوزهایی برای فعالیت اصناف پیش بینی شده است و شرایطی برای صدور یا تمدید پروانه کسب مشخص شده است.

براساس اظهارات صوفی، در ماده ۸۷ نظام صنفی برای مشاغل مربوط به فضای مجازی تنها ثبت اقامتگاه مورد نیاز است. برخی از این افراد به هر دلیل تاکنون از خدمات بیمه‌ای استقبالی نکرده‌اند و در مواردی نیز برخی مقررات سخت‌گیرانه مانع از پوشش بیمه‌ای آنان شده است.

به گفته مدیر حوزه ریاست اتاق اصناف ایران، با توجه به اهمیت موضوع استفاده شاغلین پلتفرمی از پوشش بیمه، در اتاق اصناف آماده همکاری و تبادل اطلاعات با تأمین‌اجتماعی هستیم و پیشنهاد داریم کارگروهی تخصصی با حضور نمایندگان اتاق و سازمان تأمین‌اجتماعی برای فراهم کردن زمینه بیمه‌پردازی این گروه از فعالان و شاغلان جامعه شکل گیرد.

از دیگر رسانه ها
دیدگاه